Vohvelikahvila on kesäkahvila ja se on avoinna toukokuun viimeisestä viikosta elokuun loppuun. In EnglishFacebook

Maanantai-perjantai 10.30-19, lauantai 10-18 ja sunnuntai 12-18.

Leipomoperintöä museomiljöössä

 

Vohvelikahvila ja Taideleipomo sijaitsevat idyllisessä museokorttelissa, vanhassa Forsnabban leipomossa Kokkolan vanhan kaupungissa Neristanin reunalla. Täällä yhdistyvät makunautinnot ja 1800-luvun korttelin tunnelma.

 

Ekbergin, Sandqvistin ja Forsnabban perintöä

 

Kokkolaan tälle paikalle saapunut leipomo-osaaminen pohjautuu Helsinkiläisen Ekbergin leipomon oppeihin. Hankittuaan Ekbergillä leipurimestarin pätevyyden ja toimittuaan myös Porvoossa leipurimestarina, saapui leipurimestari Carl Fredrik Sandqvist (1859–1934) kotikaupunkiinsa Kokkolaan vaimonsa ja esikoistyttärensä kanssa.  

 

Leipomo aloitti vuonna 1888

 

Elinkeinoilmoituksen Sandqvist jätti maistraatille 1887 ja seuraavana vuonna hän aloitti leipomon toiminnan. Tässä leipomorakennuksessa tuotanto jatkui 30 vuotta aina vuoteen 1928, jolloin Sandqvistilla oppinsa saanut leipurimestari Johan Forsnabba (1871–1945) osti häneltä leipomotoiminnan ja lisäksi myös muut tontilla olevat rakennukset.

 

Johan Forsnabba tuli Nils Sandqvistin oppiin heti koulusta päästyään ja työskenteli leipomossa 7 vuotta. Oppi- ja kisällijakson loputtua perusti hän oman leipomon Oulaisiin. Oltuaan myös Raahessa jonkun aikaa, muutti hän takaisin Kokkolaan ja toimi leipomoyrittäjänä näissä tiloissa aina kuolemaansa asti 1945. Hänen poikansa Fredrik ja Arne jatkoivat toimintaa vielä vuoteen 1959 saakka, jolloin Kokkolan kaupunki osti kiinteistöt.

Rakennukset

 

Tiilistä rakennettu leipomon osa on vuodelta 1890 ja kaksikerroksinen puutalo vuodelta 1825. Leipomoon kuulunut munkkileipomo pihapiiristä on jo purettu.

 

Leipomotoiminta vilkastui 1800-luvun lopulla

 

Kaupungissa toimi ainoastaan kolme leipomoa 1880-luvulla, mutta teollistumisen ja sitä seuranneen muuttoliikkeen vuoksi elintarvikkeiden kysyntä kasvoi. 1897 kaupparekisteriin merkittiin kolme uutta leipomoa.